Ma impacasem cu ideea. Ok, lemnul de Paulownia are multe, foarte multe calitati dar nu e un lemn dur, tare chiar daca, raportat la greutate, densitate e catalogat a fi lemn de esenta tare.
Imun la apa, insecte si carii, semi-imun la foc – arde la aproape 500 grade Celsius, foarte bun izolator electric si termic, fara noduri, nu se crapa, nu-si modifica structura geometric deloc dupa taiere, nu acumuleaza umezeala, fin, matasos, deschis la culoare insa un pic mai moale decat lemnul de brad.
The Wood Database e un site de mare prestigiu unde ti se explica clar si fara dubii despre orice fel de lemn, de oriunde ar fi el. Si am fost curios sa compar lemnul de Paulownia cu cel de brad, pe care il cunosteam si cu care sunt obisnuit.
Brad. – https://www.wood-database.com/european-silver-fir/
Paulownia – https://www.wood-database.com/paulownia/
Asa am aflat ca lemnul de Paulownia e de doua ori aproape mai usor, e un pic mai moale si e mult mai elastic decat lemnul de brad. Dar nu despre asta doream sa scriu ci despre faptul ca ma impacasem cu ideea ca lemnul de Paulownia nu e cel mai dur lemn de pe lume.
Pana ieri. M-am reapucat de foisor, sa profit de vremea inca buna de afara asa ca am trecut in revista ceva pari de Paulownia taiati acum un an.
Si dai la treaba, taie la ei. Am taiat cu fierastraul de mana si mare mi-a fost uimirea sa descopar cum se taie mult mai greu decat cei de anul acesta. Mai usori si mai tari. Măi sa fie…
Ei, bine, atunci mi-am adus aminte de un video vazut pe Youtube cu tehnicile japoneze de facut mobila din arborele de kiri – Paulownia Tomentosa. In video un mare maestru japonez povestea cum copacul se taie apoi se lasa cativa ani afara, in ploaie si frig, soare si vant si abia apoi se prelucreaza folosind tehnicile lor, manual, cu lame speciale.
In ziua de azi, copacul de Paulownia se imbatraneste rapid expunandu-l la diferente de temperatura, in cuptoare si in medii umede.
La mine au fost deajuns 10 luni ca sa sesizez diferenta. Iata cum, indiferent cine ce-ti spune, nimic nu se compara cu propria ta experienta. Nimic nu se compara cu aventura, calatoria, drumul parcurs pe calea invatarii.
Nu poti sari pasi, poti citi despre ei, poate cineva sa-ti spuna, cum fac eu acum insa niciodata nu se va putea compara cu ceea ce traiesti, cu ceea ce ti se intampla, cu propriile invataminte si propria experienta din munca, activitatea ta.
Apropos, lemnul de brad e cotat lemn de esenta moale, lemnul de Paulownia e cotat lemn de esenta tare, chiar daca ultimul iti poate parea mai moale pentru simplul motiv ca clasificarea se face functie de greutate – raportul duritate/greutate la brad e altul decat raportului duritate/greutate la Paulownia.
Lemnul de Paulownia e cel mai usor lemn din lume, dupa lemnul de balsa, motiv pentru care e supranumit aluminiul din lemn.
Inca ceva, sa nu uit. M-au zapacit albinele in timp ce taiam Paulownia. In afara de mirosul dulce, de parca as fi deschis frigiderul si in el numai prajituri, pe fiecare sectiune taiata aterizau albine, posibil anii mei cu flori de Paulownia sa le fi invatat si uite cum, un nou habitat am creat.
Multumesc.