Azi aș scrie două (sau mai multe) vorbe despre viața unui câine. Câinele tau. Sau al meu. Voi încerca să scriu câte ceva din experiența mea. Sper aceste cuvinte să-ți fie de folos.
Un câine, orice câine, adoră să fie băgat în seamă. Un câine nebăgat în seamă va căuta disperat atenție. Dacă n-o va găsi, va face tot felul de prostioare. De la a lătra și până a face deranj, mizerie și stricăciuni în casă și grădină.
Va veni la tine și va lătra, va încerca să ridice laba s-o pună pe tine. Ți se va încurca între picioare dorind un lucru simplu și clar-atenția ta. O vorbă bună, un mângâiat și acel sentiment de afecțiune după care tânjește. E tot ce contează în viața unui câine.
El vede în jur echivalentul unei haite și știe instictiv cine e stăpânul asimilându-l a fi șeful haitei. Un câine are un singur stăpân și de obicei e pentru toată viața. E acel om care poate să-i ia osul din gură. Viața unui câine se invarte in jurul lui. E omul lui cu care se duce la veterinar cu încredere. E cel ce-l hrănește și cel ce-l alintă.
Câinii pot învăța comenzi și sunt capabili a asimila și înțelege peste 150 de cuvinte. Pentru a învăța un câine ceva ai nevoie de timp și răbdare, repetiția fiind esențială. Un câine niciodată nu se bate și în general, un câine nu ar trebui niciodată să te vadă nervos.
Dacă stau mai bine să mă gândesc, un câine te poate învăța multe. În primul rând loialitatea apoi extinderea fără limite a conceptului de a doua șansă. Un câine îți va da câte șanse vrei tu să te porți frumos cu el. Totuși, un câine sănătos și fericit n-ar trebui să facă asta.
Un pui de câine va fi întotdeauna mai ușor de învățat, e paharul ”gol” și poți ”turna” în el dragoste, respect și învățăminte. Un câine matur este posibil a fi reabilitat dar cu mult mai mult efort, timp și răbdare. Un câine singur va fi nefericit sau neîmplinit și mai greu învățabil decât dacă ar fi doi. Conceptul ”monkey see, monkey do” funcționează de minune în doi.
Alegerea unui câine nu e intodeauna una ușoară. Dorim să avem câini frumoși, sănătoși, vioi, utili care să ne completeze și să ne înfrumusețeze viața în mod reciproc.
Diferența dintre un câine maidanez și unul de rasă este simplă de înțeles. Un câine de rasă a fost studiat, se cunoaște deja felul lui de a fi, comportamentul lui, utilitatea lui. Se știe temperamentul lui. Dacă vei dori un câine de rasă pentru copii vei alege unul care să nu ți-i rănească. Unul care să fie docil cu giumbușlucurile copiilor și tolerant.
Unul cu care familia să se simtă în siguranță și care să ofere, dar să i se și ofere, joacă, distracție, atenție, gingășie, prietenie.
În schimb, un maidanez are sânge amestecat. Niciodată nu vei știi ce câine iei. Și, din păcate, adopția de maidanezi aș indica-o numai oamenilor ce-și pun toată inima, dar toată inima pentru un câine. Ei vor avea răbdarea, curajul și persistența necesare necunoscutei comportamentale.
Poți adopta un maidanez care e extraordinar, și eu am unul, cules din parcarea de la Aschan din Balta Albă, București. Sau poți avea surpriza unei creaturi greu învățabile, greu adaptabile și greu de păstrat. Iată de ce recomand celor ce nu au mai avut niciodată câine alegerea unui câine de rasă. Rasă ce să corespundă cerințelor de mediu, spațiu, comportament și securitate.
Un câine nu e un obiect pe etajeră, nu e un obiect, nu e ca și când îți cumperi ceva ca să fii și tu în rândul lumii. Un câine e o responsabilitate, o ființă vie, un suflet și asta ar trebui să știi în primul rând când iei un câine.
Ani la rând, fie iarnă fie ploaie, fie vânt sau caniculă afară, am ieșit cu câinele la plimbare. Plimbare benefică în mod reciproc. Stăteam la bloc și alergatul în parc cu câinele după mine era ceva teribil de benefic. Acum voi scrie câteva puncte esențiale pentru viața unui câine:
👉 Un câine nu se bate niciodată. Dacă totuși ți-ai ieșit din fire, barem n-o face cu mâna sau cu piciorul. Niciodată să nu faci așa ceva, poți folosi un ziar împăturit, sau ceva ce fâșâie și vei obține rezultate optime;
👉 Vocea ta răsună cam de 5 ori mai puternic în urechile câinelui tău decât în urechile oamenilor din jur. Vocea ta e un element principal și indispensabil pentru a te face ascultat. De la o șoaptă de alint folosită mereu și până la un ton supărat dar moderat. Deci niciodată să nu strigi la un câine;
👉 Mirosul tău e impregnat în ființa câinelui tău pentru vecie. Te va recunoaște de la distanță, pe întuneric sau chiar dacă te ascunzi. Nu e nimic magic aici, doar acea credința și loialitate pentru oameni;
👉 În toate e necesar un echilibru. Noi avem inteligența de a înțelege nuanțe. Câinii nu o au, așa că ai responsabilitatea de a gândi primar în prezența lor. Nu te certa cu oamenii în prezența lor. Sau cu cei din familie. Câinele va ține minte. Extinde asta la toată lumea în prezența câinelui tău. Astfel, nu-ți vei găsi vecinul mușcat dacă tocmai te-ai certat cu el;
👉 Dumnezeu l-a înzestrat pe câine cu un miros de excepție ca și cu o memorie de bază asociată acestui miros. Dacă te va vedea că ai altercații cu cineva, poate nu-l va mușca dar va reține mirosul aceluia pentru toată viața. Deci să nu te miri dacă, după 5 ani, cum îl vede, cum îl latră sau chiar mușcă;
👉 Un câine se poate dresa, învăța cu vorba bună. Deși principiul recompensei și pedepsei funcționează, ai grijă să-l folosești echilibrat și repetat. Asta va da măsura implicării și dragostei tale pentru câine. Totodată, e posibil, așa cum am mai spus, să-ți dezvolte o răbdare și o introspecție în propriul eu;
👉 Un câine gras e un câine nefericit și într-un final un câine mort mult prea devreme. Dacă spui că-l iubești, să ai un echilibru și aici. Câinii nu au voie ciocolată, cacao, prăjituri, și în general dulciuri de felul celor cu care ți-ai alinta copilul. Organismul lor nu poate procesa și îi faci rău. Totodată, un câine hrănit de două ori pe zi căruia îi știi măsura, ar trebui să ai o măsură, acel câine va fi sănătos și va trăi mai mult;
👉 Viața unui câine contează. Câinii mari trăiesc mai puțin decât câinii mici. Nu uita asta când îți alegi un câine. Gândește-te cum va decurge viața câinelui în timp. Gândește-te că el e dependent de tine și planurile tale de viață;
👉 Câinii sunt capabili de gelozie. Dacă al tău patruped va vedea că acorzi atenție altei creaturi va reacționa neașteptat. Se va băga între tine și acea creatură sau va dezavua total acea creatură. Iată de ce, în cazuri accidentale de dragoste dăruită de tine altcuiva în prezența câinelui ar trebui să fii atent. Iar în cazuri clare, din familie, va trebui să-l implici și să-i arăți ierarhia în ”haită”;
👉 Un câine retras, cu botul pe labe, puțin sociabil sau chiar dușmănos e un câine nefericit. Vina e a ta, a stăpânului și omului lui. Sau a fostului proprietar. A fost în mod repetat repezit, poate chiar ”bătut” cu vorba sau cu fapta. Niciodată nu e prea târziu să schimbi asta, fă-o cu tact, persistență și dragoste;
Multe altele s-ar putea scrie despre viața unui câine. Sper ca acest articol să-ți fie de folos. În poză, cațeaua mea,Yuki, la Ikea.
Îți doresc o zi plină de atașament canin și dragoste pentru necuvântătoare!
Cristian Neacșu mă numesc și scriu despre cum poți câștiga bani pe internet, marketing si promovare pe net, despre viață și autodezvoltare și chiar poezii dar ador să scriu și despre viața la țară, paulownia, găini, câini, electronică și tot ceea ce e tehnic și util oamenilor.