≡ Meniu

Alege cu cap si viziune locul unde vei dori sa plantezi Paulownia

Putine creaturi verzi au dorinta de viata a copacului de Paulownia. Putine au puterea, capacitatea de a supravietui in cele mai vitrege conditii. Si si mai putine au inteligenta de a renaste ca pasarea Phoenix chiar daca partea aeriana ia foc, chiar daca nu au apa, chiar daca temperatura e mai scazuta de minus 20 grd Celsius.

Iata de ce te sfatuiesc sa te gandesti bine unde plantezi copacul de Paulownia pentru ca generatii de acum incolo vor avea acolo umbra, flori imense, racoare si oxigen dar vei avea un copac care e foarte dificil sa-l extermini, in niciun caz cu mijloace mecanice, in niciun caz cu mijloace chimice simple, bio. Va trebui sa otravesti pamantul ca sa scapi de el si va fi cu atat mai greu cu cat e mai mare.
Sa-ti mai spun o data ca sa intelegi.

Nu vorbim de un copac obisnuit ci de pasarea Phoenix in forma de copac, sunt tari unde chiar asa e denumita Paulownia. In Australia, daca-ti aduci aminte, au fost incendii devastatoare de paduri si singura creatura verde care a supravietuit a fost Paulownia.

Singura specie care se are in vedere pentru repopularea planetei in proiecte globale e Paulownia. Am scris despre asta. Singura specie care a fost plantata pe un milion de hectare in jurul Beijingului, in acea atmosfera unde oamenii nu pot respira decat cu masca datorita smogului industrial. Singura specie ce rezista in soluri puternic contaminate chimic.

Scriu acum inspirat de parintele Bogdan Briciu cu care am avut o conversatie de seara. Dansul a creat o mica padurice in ghivece din mici rasaduri primite la concurs pe grup. Atasez doua poze cu mica padurice. Ma intreba ce sa faca la iarna sa-i protejeze. I-am raspuns simplu, daca temperatura e mai scazuta de minus 20 grd Celsius, sa-i protejeze dupa un perete, in terasa sau casa, la foisor sau la magazie. Insa niciunul nu va muri chiar daca tulpina e posibil sa inghete mai jos de minus 20 grd.

Apoi i-am spus sa aiba grija unde-i planteaza, la fel cum iti spun si tie acum. Paulownia poate fi cel mai bun si frumos prieten din gradina sau cel mai mare inamic daca brusc si deodata dai dovada de lipsa de viziune razgandindu-te, dorind sa-l muti, nemaidorindu-l in acel loc.

 

Mutandu-l il vei inmulti, este probabil cea mai simpla metoda de inmultire prin clonare, adica vei avea un copac la fel. Eu am dorit diversitate genetica si am inmultit prin seminte insa in primul an am facut exact ceea ce-ti spun sa nu faci si am mutat vreo 20 care s-au multiplicat.

Deci, nu te gandi ca micul tau copacel de Paulownia poate se prinde, poate nu se prinde sau poate se usuca, saracutul… Am un prieten caruia i-am dat mici, foarte mici. Si asa i s-a parut lui ca s-au uscat. A confundat lignifierea, lemnificarea micilor plante cu uscarea pentru ca au trecut brusc din verde aprins in maro inchis.

Deci carevasazica i-a aruncat cu naduf in fundul gradinii. Mare i-a fost uimirea cand, in acel loc, in primavara au rasarit copaci mari, frumosi, vigurosi cu care azi se mandreste.

Sau alt prieten, Bogdan, este aici in grup, care a lasat in sera niscaiva copacei in miniatura si dus a fost in tari straine ca, la intoarcere, sa fie uimit de copaci ce-i rupsesera plasticul serei trecand si inaltandu-se din drag de soare, voi atasa o poza.

Sau eu acum cateva zile, la Balcic, in Bulgaria cand mare mi-a fost uimirea cum crestea un Paulownia pe malul marii, din beton, un pic inainte de stabilopozi, atasez poza.

Deci concluzionand. Paulownia e pe viata. Japonezii stiu, pentru ca-l doresc peste tot, il respecta si au traditie. Imparatul Franz Joseph stia, facuse o adevarata pasiune in gradina lui si a contribuit foarte mult la raspandirea acestei specii in Europa. Regina Maria a Romaniei stia, am vazut cu ochii mei un Paulownia urias in gradina ei din Balcic. Si multi altii, chiar din Romania, am vazut atatea plantatii pe drumul spre Bulgaria incat iti spun iar. Paulownia e pe viata. Il vei taia si va iesi mai mare, mai mandru, mai urias, mai puternic si semet, de vreo 7 ori poti sa-l tai, dupa maturitate si el reinvie cu si mai multa putere.

Am probat in gradina mea, am taiat in primavara vreo 50 ca sa-mi fac foisor si, din locul de unde am taiat acum sunt copaci de 5 m. Am incercat sa-mi aduc aminte in cat timp au crescut asa in primul an si iti spun cu siguranta ca cei de generatia a doua au crescut in primul an cat cei de prima generatie in doi ani. Considerand si seceta de anul acesta si faptul ca nu i-am udat DELOC, faptul ca au crescut atat e absolut remarcabil, nu exista creatura verde pe meleagurile noastre care sa aiba atata dorinta de viata.

Inchei spunandu-ti cum poti eradica total Paulownia. Mecanic scotand fiecare bucatica de radacina mai mare de 5 cm, chestiune cu atat mai imposibila cu cat copacul e mai mare. Radacina acestui copac coboara in adanc, e pivotanta, cat e el de inalt atata, ba chiar mai mult, e radacina.

Chimic doar cu glifosat sau triclopir care sunt substante extrem de nocive pentru gradina. Se regasesc in produse ca RoundUp®, Rodeo®, Garlon 3A®, Garlon 4®.

Poate putini oameni (sau mai niciunul) au o viziune a locului unde se va inalta un copac de 15-20 m, ei nu se gandesc la plantare cum va arata zona in timp insa eu vreau ca tu sa nu fii ca ei, vreau sa fii informat, sa ai habar, sa vezi ”marea imagine” a gradinii tale in timp.

Deci, desi sunt un mare fan Paulownia, desi as cultiva si pe luna acest copac remarcabil, desi am in gradina PESTE TOT si vreau sa plantez si pe alte terenuri de langa Bucuresti, fii avizat, alege cu cap si viziune locul unde vei dori sa plantezi Paulownia ca fiind locul unui copac pentru generatii de acum incolo.

Multumesc.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment