≡ Meniu

De ce creste Paulownia asa de repede?

Inspirat de Iolanda Tirlungeanu care m-a intrebat, si pe buna dreptate, de ce Paulownia creste atat de repede, am zis sa scriu rapid o explicatie, sper pe intelesul tuturor.

Sunt doar cativa copaci in lume, ii numeri pe degetele unei maini, care proceseaza atat de bine, superior, lumina, aerul, apa si caldura asa incat folosesc fotosinteza de tip C4.

Deci, mai simplu, Paulownia foloseste frunzele imense ca si cum ar fi celule fotovoltaice si radacina pivotanta ca si cum ar fi o pompa submersibila de mare putere ce extrage apa din adancime.

Primii doi ani majoritara e energia solara, frunzele fiind imense ajungand la circumferinta de 1 m. Urmatorii ani, frunzele se micsoreaza, majoritara fiind extractia apei, daca copacul are inaltimea de 10 m, radacina pompeaza apa de la mai mult de 10 m adancime.

Oamenii au cautat o explicatie in limita cunostintelor lor si deseori au zis ca Paulownia secatuieste solul, ca altfel nu ar putea creste atat de repede. Nu e asa pentru simplul motiv ca langa, sub Paulownia poti creste orice leguma, planta, floare.

Apoi poti testa ceva simplu, mai ales daca ai un pamant slab calitativ, argilos, deschis la culoare. Iti cunosti pamantul de atatia ani, poate fi obosit de prea multe culturi sau amestecat cu nisip, argila, pietris etc. Dupa ce vei planta Paulownia, pamantul tau va incepe sa-si schimbe compozitia devenind negru, bun, extrem de roditor, plin de nutrienti si minerale ca si cum ar fi un pamant care nu s-a lucrat niciodata.

Motivul e ca frunzele imense vor cadea toamna tarziu, nu le vei strange lasandu-le sa-ti schimbe pamantul prin descompunere. Dupa 3 ani va fi foarte vizibila diferenta intre pamantul din gradina ta fara Paulownia si pamantul unde exista Paulownia. Vei avea o oaza de pamant negru, de padure.

Multumesc.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment