Lemnul e ceva fara de care nu putem trai la tara.
Gard, parchet, lambriuri, stalpi de sustinere, araci, material de constructie case, sere, magazii, cladiri animale, structura acoperis, podea rustica, elemente de izolare si design pereti, vase, copai, linguri, foisor, pergole, biomasa, lemn de foc si am spus doar cateva din aplicatiile lemnului.
Dar ce ar fi sa nu mai cumperi niciodata lemn? Cum ar fi sa nu-ti pese de valul de scumpiri? Sa ai lemn de foc si cherestea la discretie, sa poti crea un blat de masa sau o bancuta din lemnul crescut de tine?
Ar fi foarte bine, cred. Ar insemna cativa ani care oricum trec ca focul. Si da, ar insemna lemn de Paulownia. Ar insemna sa ai un lemn semipretios, special, imun 100% la apa ceea ce-l face extraordinar pentru orice aplicatie din curte si gradina.
Ar insemna sa ai un lemn fara noduri si care nu se crapa, lucru rar. Un lemn fin, matasos, deschis la culoare din care numai imaginatia ta poate reusi sa faca orice tip de mobilier, orice dusumea, orice perete sau design de interior sau exterior.
Ar insemna sa ai un lemn supranumit aluminiul din lemn pentru ca numai lemnul de balsa e mai usor ca el, avand jumatate din greutatea bradului insa fiind extraordinar de elastic si rezistent.
Ce destinatie ai da unui lemn care NU putrezeste? Ce minunatii speciale si unice ai face din el?
Habar n-am ce ai face, eu stiu ce am facut eu – cherestea si lemn pentru foisorul de 40 mp, constructii si elemente de sprijin, material de ars din coronament si multe altele.
Atasez cateva poze sugestive ca si principalele caracteristici ale lemnului de Paulownia asa cum au fost publicate de https://www.wood-database.com/paulownia/
Greutate medie uscată: 18 lbs/ft3 (280 kg/m3)
Greutate specifică (de bază, 12% MC): .25, .28
Duritate Janka: 300 lbf (1.330 N)
Modulul de rupere: 5.480 lbf/in2 (37,8 MPa)
Modul elastic: 635.000 lbf/in2 (4,38 GPa)
Rezistența la strivire: 3.010 lbf/in2 (20,7 MPa)
Contracție: radială: 2,4%, tangenţială: 3,9%, volumetrică: 6,4%, raport T/R: 1,6
Multumesc.