Azi mă gândesc să scriu un pic despre avantajele mutării la țară. Însă, înainte de asta, hai să ne gândim de ce ne-am muta de la oraș la țară.
Vezi tu, eu nu sunt de acord să mă mut la țară pentru că fug de oraș, asta e prima idee ce-mi vine acum. Nu fuga de poluare, vecini, stres urban ar trebui să fie izvorul și inspirația mutării tale la țară.
Ar trebui să înțelegi că mutarea la țară îți va schimbă viața cu totul. Nu e ca și cum ai fi la oraș dar cu aer mai curat. Când te muți la țară la 50 de km de oraș e ca și cum te-ai muta la 5000 de km, alte locuri, alte obiceiuri.
Nu mă înțelege greșit, sunt oricum un adept pro-mutare la țară și evident, mai rău decât în cutia din care vii nu are cum fi, aerul în mod sigur e mai curat ca-n parcuri sau suburbii…
Însă adio teatru, bere cu prietenii de-o viață, incursiuni la mall sau școli înalte pentru copii. Adio microclimatul tău, rutina ta va fi amintire, alte obiceiuri, alte lucruri îți vor contura viața și zilele de acum încolo.
Adio lume bună, nu că oamenii de la țară ar fi de natură îndoielnică însă sunt sigur că știi exact ce spun.
Adio multe lucruri dar bun venit unora ce nu le știi gustul. Iată de ce mutarea la țară înseamnă o schimbare majoră în viața ta însă vei avea nevoie de timp s-o înțelegi și să te adaptezi.
Hai să vedem împreună o lista de avantaje ale mutării la țară, sper să-ți regăsești repere aici:
1. Aer.
E un site – accuweather îi zice, care e mama siteurilor în materie de pronostic meteo și care-ți dă și detalii despre calitatea aerului exact în zona care esti – folosește-l.
Fără doar și poate calitatea aerului la țară, aproape de natură, e una mai bună decât în orice învălmășeală urbană.
Totodată, în verile toride ce se prefigurează în viitor, la țară, vei simți că ai aer, aer într-adevăr datorită lipsei blocurilor. Curenții de aer vor există indiferent dacă adie sau nu vântul.
2. Apă.
Calitatea apei la țară e mai bună. Există evident și excepții dar barem vei avea apă când vrei tu.
Multe sate și comune deja au stațiile lor individuale de epurare a apei, de multe ori de o calitate mai bună, tehnic vobind, decât cele de la oraș.
3. Soare.
Da, vei avea soare. Un soare care se vede pe cer în orice moment, te vei bucura de răsărituri ca și de asfințituri și asta va aduce lumină și optimism în viața ta.
4. Pământ.
Pământul tău, da. O noțiune nouă. Bucățica ta de pământ pe care poți păși în picioarele goale prin iarbă.
O responsabilitate pentru că, nu pot să nu spun, prea mulți tratează pământul cu indiferență, afectându-l chimic. El te va hrăni, îți va oferi frumusețe și întindere, iarbă, flori și panoramă.
5. Vecinii.
Eu am 3 vecini. La oraș aveam mult mai mulți. Iată de ce, vecinii tăi la țară sunt o veste bună, un avantaj, au preocupări comune cu tine fie că ne gândim doar la faptul că aveți un gard comun.
Grădină amândoi. Casă amândoi. Porți amândoi. Multe subiecte comune. Mult de scris aici dar eu cred că vecinii de la țară sunt mai apropiați decât cei de la oraș, stau mai mult la vedere, îi vezi fără să vrei peste gard și o vorbă de bine oricum se cere.
6. Vecinătatea.
Toți din satul în care stau acum au loc în blocul Potcoava din satul cu metrou. Aici însă, vecinătatea și oamenii de la țară, din același sat se simt altfel decât vecinul de peste 5 scări de la etajul 7. Ăla niciodată, poate, nu ți-a dat ”bună ziua”, aici însă toată lumea te cunoaște.
7. Administrația locală.
Prima oară în viață mea când un primar mi-a trimis un cozonac a fost aici. Evident, a trimis primăria tuturor, că doar nu eram eu mai cu moț dar eu m-am simțit bine.
Când vreodată vreun primar de sector va face asta? Sau de oraș mai măricel? Apoi sunt actele. Niciodată vreodată în viață mea n-am plătit o amendă sau un impozit mai repede, mai fără cozi, mai social, mai eficace.
E un avantaj extraordinar care un bucureștean nu are cum să nu-l aprecieze. Totul se întâmplă instant.
8. Administrația județeană.
Mare mi-a fost uimirea când, ducând un cosătean să-și schimbe buletinul, totul s-a întâmplat la fel de repede. Sau înmatricularea unei mașini. Sau o revizie tehnică la mașină. Probabil, dacă nu ești bucureștean, nu știi ce spun, treci la punctul următor…
9. Supermarketurile.
Până ne-om gospodari așa de bine încât să papam numai din grădina sau de la țară, astea-s un rău necesar. Fie și dacă te gândești la ofertele de sărbători. Iată că am Penny, MegaImage, Profi la câțiva kilometri. Fără coadă, fără îmbulzeală, parcă mai civilizat ca la oraș.
10. Preturile.
Sunt mai mici ca la oraș oricum o iei. Indiferent că vrei ouă din vecini sau orice produs, prețurile sunt mai mici la țară ca la oraș. Apoi există târgurile care concurează clar cu piața obor.
Există târgurile de sâmbătă sau duminică unde vei găsi ce nu găsești la oraș. Brânză de oaie, furci, copăcei fructiferi, răsaduri, topoare făcute sau reparate pe loc, animăluțe – iepuri, gâște, câini, găini, rațe, vaci, porci, măgari, tot ce vrei. Un avantaj foarte important pentru mutarea la țară.
11. Utilitățile, TV, Internet.
Aici unde stau, metrul cub de apă e mai ieftin ca la oraș. La fel curentul electric care ține de alt furnizor. Internetul și TV-ul țin de un furnizor ce face reduceri masive. Netul merge mai bine, rata de download, viteza conexiunii. Wifi-ul merge mai bine.
Și absolut tot ce ține de utilități are un miros politicos, parcă oamenii sunt mai altfel. A fost un moment când n-am fost pe la țară mai mult timp și n-am plătit. Nimeni nu mi-a tăiat nimic. Interesant.
12. Poșta.
Era într-o zi când veneam la țară și cumva tai prin sat, nu neapărat pe drumul principal, când ce să vezi? Țrrrr, telefonul, eram la volan, mai aveam un pic și ajungeam acasă.
”-Dl Neacșu, parcă v-am văzut pe stradă, haideți la poștă că aveți colet.” Pe bune? Adică nu mai trebuie să mă duc la poșta dintre blocuri, să-mi pierd zilele și clipele auzind cum se ceartă din nimicuri? Adică cum? Sunt singurul în ghișeul poștăriței? Superrrr!!!
13. Viața la țară.
N-am cum trece asta cu vederea, la țară parcă totul e mai încet, așa ca și cum s-ar mișca cu încetinitorul. Nu tu stres, nu tu oameni stresați. Nu simți presiuni. Nu presezi pe nimeni. Simți că îți respiră spiritul și te dai pe brazdă uitând de alienarea urbană. Clar. Trăiască mutarea la țară!
14. Circulația.
Vezi tu, ca să ajung eu din Titan în Drumul Taberei și pentru că-s animăluț de mașină, într-o zi de luni dimineață îmi ia o ora. Jdemii de semafoare, dacă dă și-o ploicică, nu vorbesc acum de altele, ma uită bunul Dumnezeu în trafic.
Aici? Nu-s semafoare, ăștia nu le-au descoperit încă… Zburd ca-n copilărie pe stradă, e prea frumos, prea ca la țară…
15. Drumuri.
Nus’ cum se face dar aici e șoseaua sticlă, lună, perfectă. E tocmai invers ca-n București unde-s prea multe gropi. Și mai e ceva. Aici se simte grija pentru orice groapă, bat drumurile astea de 5 ani și da, au apărut și gropi la un moment dat dar, așa cum au apărut, așa au și dispărut.
Apoi grija pentru lateralele drumului unde mai cresc tufișuri, arbuști. Habar n-am, poate aici, cale de 3 județe și vreo 15 localități sunt primarii mai harnici, sigur știu că ăsta de aici e superharnic. N-aș fi sperat vreodată că voi găși drumuri mai bune în provincie ca pe strada copilăriei mele.
Mă opresc deși sunt mult, mult mai multe avantajele la țară față de oraș. Mă opresc pentru că sigur vei scrie în comentarii mai mult și mai bine ca mine.
PS. Am uitat un mare avantaj, strugurii, dar uite că am atașat o poză pe măsură.
Cu drag, Cristian.
Află de ce cainele Ciobanesc de Berna e extraordinar.
Cristian Neacșu mă numesc și scriu despre cum poți câștiga bani pe internet, marketing si promovare pe net, despre viață și autodezvoltare și chiar poezii dar ador să scriu și despre viața la țară, paulownia, găini, câini, electronică și tot ceea ce e tehnic și util oamenilor.